- Izolatory ceramiczne i ceramika techniczna: rewolucja w wysokotemperaturowych zastosowaniach
- Sieczki dla koni – dlaczego warto wprowadzić je do diety Twojego konia?
- Personalizacja opakowań z nadrukiem: Jak wyróżnić swój produkt?
- Odkryj klucz do nauki języków z Matfel.pl - słowniki polsko-norweskie i polsko-czeskie
- Wpływ polityki handlowej na ceny surowców na giełdzie
Chlebek z ziarnami domowy specjał który warto piec
Poszukując idealnego przepisu na chlebek z ziarnami, który będzie łatwy, szybki, a jednocześnie, który da pyszny produkt warto sprawdzić nasz poniższy przepis. Chlebek z ziarnami domowy specjał który warto piec nawet codziennie, gdyż chleb jest z nami codziennie.
Składniki, czyli co będziesz potrzebować
Do pieczenia chlebka z ziarnami przygotuj: dwie szklanki wody, około pół kilograma mąki razowej, pięć gram świeżych drożdży, pół szklanki otręb żytnich i pszennych, pięć łyżek płatków owsianych, około dwie łyżki siemienia lnianego i chia, około dwie łyżki nasion dyni, czarnuszki, słonecznika i sezamu oraz po łyżeczce soli i cukru.
Gdy już jesteś zaopatrzony w odpowiednie możesz zacząć przygotowywać chlebek.
Czas zacząć pieczenie
Na początek rozdrabniamy drożdże widelcem i mieszamy z odrobiną wody, po wymieszaniu dodajemy cukru i nadal mieszamy. Odstawiamy na dwadzieścia minut. W międzyczasie do dużej miski wsypujemy płatki, otręby, ziarna oraz oczywiście mąkę i dobrze mieszamy. Po wykonaniu tych czynności łączymy składniki.
Do masy z suchych składników wlewamy masę drożdżową i ucieramy wlewając. Ciasto, gdy tylko zacznie zmieniać konsystencje można zacząć mieszać mokrą ręką. Mieszać tak długo, aż składniki dokładnie się połączą.
Czas na foremki. Warto posmarować foremki olejem lub masłem. Gotowa masa powinna zostać przelana do foremek i odstawiona na jakiś czas, aby mogła swobodnie urosnąć na około godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni i pieczemy chlebki przez około 50 minut na ustawieniu góra dół.
Warto pilnować, aby chlebek zbyt mocno się nie przyrumienił, a także, aby nie był niedopieczony. Należy kontrolować pieczenie co jakiś czas, a po wymaganym czasie sprawdzić, czy czas nie wymaga odpowiedniej korekty w jedną ze stron.
Tak przygotowany chlebek zasmakuje każdemu dom ownikowi szczególnie, gdy lubi dodane do niego ziarna. Chleb po upieczeniu powinien lekko ostygnąć zanim zacznie się go spożywać. Warto eksperymentować do czego serdecznie zachęcamy.